106 Sg Seaborgium
Atommasse:
271
Fase (ved 25 °C):
Fast
Vis flere fakta
Gruppe:
6
Periode:
7
Blokk:
d
Elektronkonfigurasjon:
[Rn]7s<sup>2</sup>5f<sup>14</sup>6d<sup>4</sup>
Vis færre fakta

Seaborgium

Glenn T. Seaborg, som var med å oppdage seaborgium, fikk grunnstoffet oppkalt etter seg mens han fortsatt var i live.

Innholdsfortegnelse

Navn

Seaborgium er oppkalt etter Glenn T. Seaborg. Han var med å lage og identifisere 10 nye grunnstoffer i løpet av sin karriere, blant annet grunnstoff 106, som fikk navn etter ham. IUPAC, som er de som godkjenner navn på nye grunnstoffer, hadde opprinnelig bestemt at ingen grunnstoffer skulle få navn etter nålevende personer. Derfor tok det tre år med stridigheter fra forslaget kom i 1994 til navnet ble godkjent. Seaborg syntes imidlertid, som du kan se av bildet under, at det var stor stas å få grunnstoff 106 oppkalt etter seg!

Seaborg peker på seaborgium i periodesystemet.

Glenn T. Seaborg

Glenn Seaborg avslører at han har oppdaget grunnstoffene americium og curium på spørreprogrammet Quiz Kids!

Glenn T. Seaborg og medarbeidere (Edwin McMillan, Joseph Kennedy og Arthur Wahl) var de første til å syntetiserte og identifiserte grunnstoff 94. Dette skjedde i februar 1941, men ble holdt hemmelig i mange år på grunn av betydningen for våpenkappløpet. Siden var Seaborg med på å lage ytterligere 9 nye grunnstoff, blant dem grunnstoff 106, som ble oppkalt etter ham.

Forøvirg fikk Seaborg, allerede før han fylte 40 år, Nobelprisen i kjemi (i 1951). Foruten oppdagelsen av en rekke nye grunnstoff, fikk Seaborg prisen for sitt forslag om en drastisk endring av det periodiske system: Innføringen av aktiniderekken. Seaborg ble advart av sine kollegaer om at å foreslå en så drastisk endring av periodesystemet var en sikker måte å ødelegge en lovende karriere på, men han stod på sitt og i dag bruker vi alle hans versjon av periodesystemet!

Periodesystemet før Seaborg foreslo å skille ut aktinidene i en egen rekke.

 

Historie

Seaborgium ble først laget i Berkeley, California av forskningsgruppen ledet av Glenn Seaborg.

Fremstilling

Med dagens utstyr (2008) klarer man å lage 2-3 atomer per time av dette grunnstoffet, men det er så ustabilt (radioaktivt) at hvert atom går i stykker etter bare noen sekunder.