104 Rf Rutherfordium
Atommasse:
267
Fase (ved 25 °C):
Fast
Vis flere fakta
Gruppe:
4
Periode:
7
Blokk:
d
Elektronkonfigurasjon:
[Rn]7s<sup>2</sup>5f<sup>14</sup>6d<sup>2</sup>
Vis færre fakta

Rutherfordium

Rutherfordium er det første av grunnstoffene som kommer etter aktinidene og starter med grunnstoff nummer 104. De blir ofte kalt supertunge grunnstoff og er svært vanskelige å lage - så vanskelig at det kun kan lages et enkelt atom av gangen, siden levetiden til atomene man lager er kortere enn produksjonshastigheten. Skal man undersøke disse grunnstoffene kjemisk må man derfor ha metoder og utstyr som kan gjøre kjemiske undersøkelser på enkeltatomer!

Innholdsfortegnelse

Anvendelser

Transaktinidene fremstilles i så liten grad at de ikke har noen anvendelser utenom ren forskning. Utforsking av de aller tyngste grunnstoffene er imidlertid viktig for komplettering og forståelse av periodesystemet, og flere forskningsgrupper rundt om i verden arbeider med å kartlegge egenskapene deres.

Navn

Rutherforduim er oppkalt etter den newzealanske atomfysikeren Ernest Rutherford, som regnes som kjernefysikkens far.

Å oppdage nye grunnstoff og gi dem navn har stor prestisje. I skyggen av den kalde krigen kranglet russerne og amerikanerne i over 30 år om navnet. Det ble først enighet om navnet i 1997, da grunnstoff 104-107 ble navngitt. Grunnstoff 104 fikk navnet Rutherfordium, som var den amerikanske gruppens navneforslag. Til gjengjeld fikk grunnstoff 105 navnet dubnium, etter byen Dubna.

Historie

Det ble først rapportert om fremstilling av grunnstoff 104 i 1964 av en sovjetisk forskningsgruppe ved Joint Institute of Nuclear Research i Dubna. I 1969 prøvde en annen forskningsgruppe, ved Berkeley i California å gjøre det samme. De lyktes i å fremstille grunnstoff 104, men de klarte ikke å få resultater med samme metode som russerne - og betvilte derfor at russerne faktisk hadde fremstilt et nytt grunnstoff. Begge grupper hevdet å ha vært først til å identifisere stoffet, og det oppsto uenighet om hva grunnstoffet skulle kalles. Det samme skjedde ved fremstilling av grunnstoff 105 og 106. Det viste seg senere at begge grupper hadde lyktes i fremstillingen av grunnstoff 104.