67 Ho Holmium
Atommasse:
164,93032
Fase (ved 25 °C):
Fast
Smeltepunkt:
1474 °C / 1747 K
Kokepunkt:
2700 °C / 2973 K
Vis flere fakta
Gruppe:
3
Periode:
6
Blokk:
f
Elektronkonfigurasjon:
[Xe]6s<sup>2</sup>4f<sup>11</sup>
Elektronegativitet:
1,23
Tetthet (ved 25 °C):
8,795 g/cm³
Vis færre fakta

Holmium

Holmium er mykt, sølvglinsende og oksideres bare langsomt i tørr luft ved romtemperatur. I fuktig luft skjer oksidasjonen mye raskere.

Lantanoidene viser sterkt slektskap og har mye av de samme egenskapene. Historisk var det derfor vanskelig å skille disse grunnstoffene fra hverandre. Og det samme gjelder historien vi ønsker å fortelle på disse nettsidene. Her er en fellestekst for lantanoidene.

Anvendelser

Holmium har ikke mange anvendelser. Men det finnes lasere som inneholder holmium som har en bølgelengde som ikke skader øyet. Denne benyttes i operasjoner. Den kan sendes gjennom optiske fibre, den kutter vev godt og skader ikke øyet.

Navn

Gamla stan i Stockholm. Foto: Andreas Witzel

Holmium har fått sitt navn etter det latinske navnet for Stokholm, Holmia.

Historie

Grunnstoffet ble første gang påvist spektralanalytisk i 1878 av den sveitsiske fysikeren J. L. Soret og kjemikeren M. Delafontaine. Uavhengig av disse to påviste den svenske kjemikeren Per Teodor Cleve grunnstoffet samme år.

Historien begynner med yttrium. Dette metallet og oksidet, Y2O3, var når de ble oppdaget forurenset med andre lantanoider. I 1843 ble erbium og terbium separert fra yttriumet. Erbium viste seg så på slutten av 1870-tallet å skjule både ytterbyum og holmium. Ikke mange årene gikk før dysprosium så ble utvunnet fra holmium. Det var ingen enkel oppgave de hadde den gangen.

Fremstilling

Som for flere av de andre lantanoidene kan metallet fremstilles ved først å omdanne oksidet til fluorid for så å varme det resulterende fluoridet med metallisk kalsium under interte (ikke-reaktive) betingelser. Kalsiumfluoridet er veldig stabilt og dette gir metallisk holmium

2HoF3 + 3Ca = 3CaF2 + 2Ho.

Ca. 10 tonn holmium produseres årlig.

Forekomst

Holmium forekommer i forskjellige yttriumrike mineraler og også i mineraler som apatitt og monazitt. Det skilles fra de andre lantanoidene ved ionebyttingsmetoder og væske-væske ekstraksjon.

Kjemien

Metallet blir antiferromagnetisk ved avkjøling under 132 K og ferromagnetisk under 19 K.