114 Fl Flerovium
Atommasse:
289
Fase (ved 25 °C):
Fast
Vis flere fakta
Gruppe:
14
Periode:
7
Blokk:
p
Elektronkonfigurasjon:
[Rn]7s<sup>2</sup>5f<sup>14</sup>6d<sup>10</sup>7p<sup>2</sup>
Vis færre fakta

Flerovium

Flerovium er et supertungt grunnstoff som bare kan lages i laboratoriet. Slike grunnstoffer kan ha overraskende egenskaper. Flerovium ligger i samme gruppe som karbon, men i forsøk oppførte det seg mer som en edelgass enn som stoffer i samme gruppe!

Innholdsfortegnelse

Navn

Flerovium er oppkalt etter Flerov-laboratoriet i Dubna i Russland, der det ble laget for første gang. Laboratoriet er i sin tur oppkalt etter den Russiske fysikeren Georgy Flyorov, som blant annet er kjent for oppdagelsen av spontan fisjon (at radioaktive atomkjerner kan dele seg i flere mindre kjerner).

Historie

Grunnstoffet ble syntetisert for første gang i 1998. Eksperimentene var et samarbeid mellom laboratorier i Dubna (Russland) og Livermore (California, USA). I juni 2011 fikk grunnstoffet status som "oppdaget av IUPAC. Forskerne ved laboratoriene som hadde klart å lage stoffet, fikk lov å foreslå navn.

Fremstilling

Flerovium er et supertungt grunnstoff. Disse finnes ikke i naturen, men kan lages i spesielle laboratorier. Flerovium ble laget ved å skyte kalsiumatomkjerner mot plutonium i over en måned.

Kjemien

Flerovium er det aller tyngste grunnstoffet som er undersøkt kjemisk: I 2007 undersøkte man om flerovium ville binde seg til gull og fant ut at dette ikke var tilfelle. Tvert i mot oppførte flerovium seg mer som en edelgass.